Ministr životního prostředí Richard Brabec na návštěvě Pardubického kraje

Návštěva ministra životního prostředí Richarda Brabce v Pardubickém kraji

 

Čistá mobilita, odpadové hospodářství, voda v kraji i v domácnostech – to byla nejvíce diskutovaná témata při návštěvě ministra životního prostředí Richarda Brabce v Pardubickém kraji, která se uskutečnila 23.8.2016. Pana ministra do kraje pozval Jan Řehounek, náměstek primátora města Pardubice a kandidát Hnutí Ano na hejtmana Pardubického kraje, protože věří, že pokud máme udělat  Pardubický kraj ještě lepším místem pro život, je potřeba aktivně komunikovat se všemi složkami státní správy. A právě proto uspořádal společně s kolegyní Jiřinou Klčovou besedu mezi ministrem a starosty měst a obcí Pardubického kraje. Besedy se zúčastnilo 20 starostů nebo zástupců městských úřadů a nesla se ve velmi přátelském a konstruktivním duchu. Pan ministr odpovídal na otázky týkající se nového odpadového zákona, dotačních výzev pro obnovu či budování vodovodních řadů nebo nových vodních nádrží, ale i podpory státu čisté mobility ve městech. Pan Brabec převzal od starostů několik námětů na úpravy vznikajících zákonů a vyzval malé obce ke spolupráci na projektu Chytrá obec. V závěru debaty starostové pochválili výrazně lepší spolupráci s ministerstvem životního prostředí a především se Státním fondem životního prostření v poslední době, za což jsme rádi i my. Je skvělé, když komunikace mezi obcemi, krajem a státem funguje ke spokojenosti všech stran.

Dalšími body programu byla návštěva areálu Služeb města Pardubice v Dražkovicích a skládky komunálního odpadu v Nasavrkách.  Pana ministra zaujal především velmi kvalitní kompost, který produkují právě SmP a celkově dobře vedená městská společnost. Také převzal od paní ředitelky Tomkové Memorandum Sdružení komunálních služeb k připravovanému zákonu o odpadech. Skládka v Nasavrkách byla také zajímavou a poučnou zastávkou na cestě po oblasti. Jak při debatě s vedením společnosti SmP tak i skládky komunálního odpadu v Nasavrkách byl hlavním tématem nový odpadový zákon, který je pro všechny velmi důležitý. Pro občany především z hlediska výše poplatků za odpad, pro společnosti, které se o odpady starají, zase z pohledu příprav nových technologií pro nakládání s odpady.

Den s ministrem přinesl mnoho zajímavých podnětů i informací pro náš kraj a my je zcela jistě budeme dál zpracovávat a rozvíjet, tak, abychom udělali Pardubický kraj ještě lepší.