Vyjádření k zákonodárné iniciativě Pardubického kraje

Tohle nejde nazvat jinak, než že se předvolební „boj“ už rozhořel naplno. Jinak to totiž nelze napsat. Vedení Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým včera přišlo s vlastní zákonodárnou iniciativou, ve které požaduje po státu „pětistovku“ za každého obyvatele kraje jako kompenzaci za výpadek v příjmech. Chápu, že spousta lidí nesleduje politiku a nezajímá je to. Přiznám se, že když poslouchám nebo čtu neustálé taškařice, které někteří předvádí, nedivím se jim. Dokonce si myslím, že s tím i tak trochu počítají a spoléhají na to. Potom se tento návrh může zdát jako docela logickým krokem. Bohužel to tak ale není. Nebudu Vás napínat, návrh jsme samozřejmě nepodpořili a máme k tomu dobré důvody, které nás k tomu vedly.

 

Prvním problémem je fakt, že návrh je v jasném rozporu s dohodou vlády a Asociace krajů. Domluvili jsme se, že stát pokryje chybějící finance krajům například v podobě navýšení prostředků na opravy silnic II. a III. třídy, podpory sociálních služeb, odměn pro zaměstnance poskytovatelů lůžkové péče ve zdravotnictví nebo odměn pro záchranáře. V součtu se zde bavíme o více než deseti miliardách korun na podporu krajů.

 

Víte ale, co dalšího mi vadí? Nerozumím tomu, proč někteří naši krajští politici se dívají na OSVČ skrze prsty a nehlásí se k nim. Abych to vysvětlil – státní rozpočet je jenom jeden, neexistuje nic jako „náš“ nebo „váš“ rozpočet. Nikdo tak nemůže tvrdit, že jsme OSVČ podpořili z „našich“ peněz. Rychlá finanční podpora živnostníků byla nutná, jinak by spousta z nich koronavirovou pandemii neustála a skončili by. Ano, píšu o těch živnostnících a drobných podnikatelích, kteří se svou činností podílejí na plnění státního a současně tak i krajského rozpočtu. O to víc mě teď mrzí, že někteří politici našeho kraje se teď cítí dotečeni tím, že jsme této skupině pomohli. Opravdu tomu nerozumím.

 

A rozhodně bychom neměli zapomenout ani na samotnou zákonodárnou iniciativu. V čele našeho kraje stojí politici, kteří tuto funkci vykonávají dlouhé roky (někteří dokonce od jejich samotného vzniku v roce 2000). Všichni tak dobře ví, že tato zákonodárná iniciativa se nestihne projednat na půdě Poslanecké sněmovny do konce volebního období. Jedná se tak skutečně o pouhé laciné politické gesto bez racionálního základu, kterým pravděpodobně chtějí oslovit voliče.